Bij telefoons en computers is het al heel normaal: het installeren van software-updates, waardoor een optimale werking wordt gegarandeerd conform de nieuwste inzichten en wensen. De installatietechniek blijft hierin wat achter. Statische systemen die voor een periode van vijftien tot twintig jaar worden geplaatst, zijn hier meer regel dan uitzondering.
Echter niet bij BRControls, dat onder andere met de nieuwe, multi-plafondsensor BRT30 dynamisch inspeelt op de wensen van morgen.
“In de kantorenmarkt worden steeds vaker glazen wanden toegepast. Daarbij groeit de behoefte aan flexibele indeelbaarheid, waar wij met onze BRTplafondsensoren perfect op inspelen”, vertelt Harrie Bouwhuis, algemeen directeur van BRControls.
“Door de sensoren al tijdens de bouw – op een stramien van 2,5 meter in de plafonds te integreren. Waarna de gebruiker naar wens sensoren kan (de-)activeren. En waarbij de sensoren eenvoudig softwarematig kunnen worden aangepast, wanneer behoeftes wijzigen of wanneer nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen. Want we ontwikkelen onze producten continu.
Zo worden op termijn onze sensoren uitgebreid met een noisesensor, evenals een sensor die automatisch de afmeting van de ruimte berekent. Waardoor handmatige invoer van gegevens overbodig wordt.”
Infrarood weerkaatsingsmethodiek
Uniek aan de BRT-plafondsensor is dat de ruimtetemperatuur wordt gemeten op basis van een infrarood weerkaatsingsmethodiek. “In plaats van alleen de temperatuur naast de deur te meten – wat gangbaar is bij wandoplossingen – middelt onze sensor continu de temperaturen van plafond, wanden, vloeren, meubilair én mensen in de ruimte”, vertelt Bouwhuis.
“Waarbij tevens een relatieve vochtigheids-, CO2 - en TVOC-meting (vluchtig organische stoffen) wordt uitgevoerd. Op basis waarvan de ruimte wordt geklimatiseerd. Inclusief eventuele zonwering en verlichting. Efficiënt, doeltreffend, nauwkeurig en snel. Voor een maximaal comfort én een gezond binnenklimaat. Waarmee we tevens tegemoetkomen aan de LEED-, BREEAM- en WELL-certificeringscriteria.”
De regeling kan niet alleen bediend worden via een ruimtebedienapparaat, maar ook middels een app op de Android c.q. Apple iOS smartphone of tablet. Alle communicatie geschiedt eenvoudig via Bluetooth, vertelt Bouwhuis.
“Waarbij de Bluetooth sensor tevens functioneert als iBeacon (indoor) locatietechnologie, wat zeker in grotere gebouwen voordeel biedt. Gebruikers kunnen namelijk eenvoudig van sensor (locatie) naar sensor (locatie) worden geleid, bijvoorbeeld bij vergaderingen of presentaties of voor de dichtstbijzijnde AED of BHV-er.”
Eerste projecten
Het afgelopen jaar heeft BRControls de BRT30 multi-plafondsensoren uitvoerig getest. Op de eigen locatie in Zwolle, maar ook op locatie bij installatiepartner Klimaatservice Holland B.V., die de sensoren op dit moment installeert in het NoMa House op de Amsterdamse Zuidas.
“Aan dit gebouw – met 12.892 m² kantoorruimte, 625 m² retail space en 68 ondergrondse parkeerplaatsen, wordt niet alleen gefocust op ‘The New World of Working’ maar ook op duurzaamheid. De BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria liggen ten grondslag aan zowel het ontwerp als de bouw van het multi-tenant kantoorgebouw. Waar we met onze producten een belangrijke bijdrage aan leveren”, vertelt Gert Balder, Salesmanager bij BRControls Products.
“Eigenaar CBRE Global Investors stelt bovendien als eis dat alle systemen die binnen de CBRE Dutch Office Fund kantoren worden geïnstalleerd, WinGuard-compliant zijn. Onze hardware voldoet hieraan.”
In het NoMa House worden naast de BRT30-plafondsensor ook BRC45 systeemcontrollers en BRN20 IP flexibele naregelingen geïnstalleerd. Op steenworp afstand van het NoMa House wordt tevens gewerkt aan Circl; het nieuwe, circulaire paviljoen van ABN AMRO waar BRControls in opdracht en volgens het ontwerp van BAM Bouw en Techniek Amsterdam de complete meet- en regeltechnische installaties inclusief de schakelkast, regeltechnische veldapparatuur, BRN20 IP naregelingen, aansturing van alle DALI-verlichting en regeltechnische bekabeling levert en in bedrijf stelt.
“De opdracht is het gevolg van een succesvolle presentatie, waarin wij onze technische productoplossingen, nieuwe technieken en bijbehorende duurzaamheidsaspecten hebben toegelicht”, vertelt Balder.
“Waarbij wij vooral hebben gefocust op nieuwe ontwikkelingen, levensduurverlenging van onze producten en recycling, waardoor vervanging – en de daaruit volgende CO2-uitstoot – tot een minimum wordt beperkt.”
Kennis
“Steeds meer bedrijven hebben de ambitie om naar een energieneutraal pand te gaan”, weet Bouwhuis. “Om dit mogelijk te maken, is kennis nodig. Over de afmetingen van de ruimte, maar ook over het effect van bijvoorbeeld verwarming, koeling en ventilatie.
Doordat onze sensoren de ruimte continu en volledig bemeteren, beschikken wij over die kennis. Waardoor we exact op maat kunnen klimatiseren. Waardoor het comfort wordt verhoogd, terwijl het energieverbruik tot een minimum wordt gereduceerd. Ook wanneer bestemmingen of indelingen van een gebouw wijzigen. Een win-winsituatie.”